• Къривурст с картофи

   Къри Вурст е ястие от типа “fast food” с немски произход, представляващо запарени, след това запържени свински наденички, нарязани на филийки и подправени с къри кетчуп. Къри кетчуп обикновено се състои от кетчуп или доматено пюре, смесено с обилно  количество къри на прах. Може да се изполсва и готов кетчуп подправен с къри и други подправи.

   За автор на рецепта за къри вурст е смятана Херта Хьовер през 1949г., в Берлин тя получава кетчуп като смесва Уорчестърски сос и къри на прах, предоставени й от британски войници. Тя смесва тези съставки с други подправки и с получената смес полива печащите се на скара наденички.

   Хьовер започва да продава така приготвените наденички като евтина, но засищаща закуска на улична сергия в берлинската район Чарлотенбург.  Тази закуска станала популярна сред строителните работници, които възстановявали разрушения град. Хьовер патентовала нейните наденички, наречени Чилуп (Chillup) през 1951г. При най-голямо оживление са били продавали 10.000 порции на седмица. По-късно тя отворила малък ресторант, който работа до 1974г. (Wikipedia)

   Братвурст и Къривурст са принципно еднакави (Братвурст). Расликата е къри соса, който е протовоположност на топло сервираните сосове, Вурст Майстор произвежда къри сос в Германската Фабрика в София само за собствени нужди при провеждане на мероприятия или за караваните.

   За културата на бързото храните като номер едно в Германия ще намерите повече информация на

   www.currywurstmuseum.de/

   http://www.youtube.com/watch?v=MnZT0cXNRJQ

  • Онлайн магазин от Exsitee
  • Copyright © 2013 Вурст Майстер ООД